Pubblicazioni

Pubblicazioni

2002 NORMANNO G., DAMBROSIO A., LASSANDRO L., QUAGLIA N., SEBASTIO C., CELANO G., PARISI A., GERMINARIO Ricerca di Escherichia coli O157:H7 in insaccati freschi. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLI, pp. 406-410.

2002 DAMBROSIO A., NORMANNO G., LASSANDRO L., QUAGLIA N.C., PARISI A., GERMINARIO L., ZULLO I., CELANO G. Escherichia coli O157:H7 in insaccati stagionati conservati sottovuoto. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLI, 795-797.

2002 NORMANNO G., DAMBROSIO A., LAPORTA L., QUAGLIA N.C., FATTIZZO F., CELANO G.V. Enterotossina stafilococcica in formaggio pecorino stagionato: considerazioni igienico- sanitarie. Atti XII Convegno AIVI(ISSN: 1825-4454), Cison di Valmarino (TV), pp. 157-161.

2002 NORMANNO G., DAMBROSIO A., PARISI A., QUAGLIA N.C., LAPORTA L., CELANO G.V. Survival of Escherichia coli O157:H7 in a short ripened fermented sausage. Italian Journal of Food Science (ISSN: 1120:1770), XIV, n 2, pp. 181-185.

2002 NORMANNO G., PARISI A., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., TANTILLO G., DI PINTO A., CELANO G.V. Escherichia coli O157:H7 detected in fresh sausages marketed in Apulia region. International Conference ”Quality and risk assessment of agricultural food in the Mediterranean area” Foggia, 24-27 Sett.

2003 QUAGLIA N.C., NORMANNO G., DAMBROSIO A., ZULLO I., CORREALE M., LIPPOLIS A., CELANO G.V. Contaminazione di latte con Helicobacter pylori: considerazioni sanitarie. Atti XIII Convegno AIVI (ISSN: 1825-4454), pp. 243-246. Comunicazione orale

 2003 FIRINU A., NORMANNO G., VIRGILIO S., MULA G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N., POGGIU A., ZUCCON F., PIRINO T., SIAS S., CELANO G.V. Staphylococcus aureus in alimenti di origine animale. Presenza e caratterizzazione enterotossica. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLII, pp. 613-617.

2003 NORMANNO G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CELANO V. Typing of Escherichia coli O157 from minced meat. Atti IX World Conference on Animal Production. XVIII Reunião da Associação Latinoamericana de Produção Animal, Porto Alegre-Rio Grande Do Sul- Brasil. 26-31 October 2003.

2003 NORMANNO G., DAMBROSIO A, QUAGLIA N.C., GERMINARIO L., PARISI A., CELANO G.V. Considerazioni igienico-sanitarie su prodotti ittici consumati crudi. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLII, pp. 961-964.

2004 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., PARISI A., CELANO G.V. Helicobacter pylori nel latte ovino: rilievo e tipizzazione mediante PCR. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLIII, pp. 393-396.

2004 PARISI A., ADDANTE N., MONTAGNA C., NORMANNO G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CELANO G.V. Qualità igienica e presenza di vibrioni in ostriche, vongole e modiole. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLIII, pp. 28-32.

2004 NORMANNO G., PARISI A., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., MONTAGNA C. O., CHIOCCO D., CELANO G.V. Typing of Escherichia coli O157:H7 isolated from fresh sausage. Food Microbiology (ISSN: 0740-0020), 21, pp. 79-82

 2004 PARISI A., NORMANNO G., ADDANTE N., DAMBROSIO A., MONTAGNA C.O., QUAGLIA N.C., CELANO G.V., CHIOCCO D. Market survey of Vibrio and other microrganism in Italian shellfish. Journal of Food Protection (ISSN: 0362-028X), 67, pp. 2284-2287.

2004 DAMBROSIO A., NORMANNO G., QUAGLIA N.C., PARISI A., SANTAGATA G., LANEVE A., CELANO G.V. Escherichia coli Verocitoproduttori in latte ovi-caprino. Atti XIII Conferenza Nazionale Oxoid: La sicurezza microbiologica nella produzione di alimenti per il 21° secolo” Aggiornamenti sui principali patogeni enterici nella filiera alimentare: Salmonella, Campylobacter, coli patogeni Virus” Bologna 11 maggio (2004), pp. 134-137.

2004 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., LANEVE A., GERMINARIO G. L., LATORRE L., CELANO G.V. Sopravvivenza di Helicobacter pylori in latte UHT e latte pastorizzato. Atti XIII Conferenza Nazionale Oxoid: La sicurezza microbiologica nella produzione di alimenti per il 21° secolo “Aggiornamenti sui principali patogeni enterici nella filiera alimentare: Salmonella, Camylobacter, coli patogeni Virus” Bologna 11 maggio (2004), pp. 147-149

 2004 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., PARISI A., CELANO G.V. Messa a punto di una metodica PCR per il rilevamento e la tipizzazione di Helicobacter pylori. Atti XIV Convegno Nazionale A.I.V.I. (ISSN: 1825-4454), Santuario di Vicoforte, 04-05-06 giugno 2004, pp. 439-444. Comunicazione orale.

2004 DAMBROSIO A., NORMANNO G., QUAGLIA N.C., GERMINARIO G.L., D’ALOJA D. Qualità igienico-sanitaria di pesce fresco commercializzato in Puglia. Atti XIV Convegno Nazionale A.I.V.I., (ISSN: 1825-4454) Santuario di Vicoforte, 04-05-06 giugno 2004, pp. 111-115.

2004 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., PARISI A., GERMINARIO G.L., CELANO G.V.Multiplex PCR per il rilievo e la caratterizzazione di Helicobacter pylori nel latte ovi-caprino. Abstract Book del IV Workshop nazionale Enter-Net (ISSN: 0393-5620) “Diagnostica ed epidemiologia delle zoonosi trasmesse da alimenti”, Roma 25-26 novembre, p. 82

 2004 PARISI A., LANZILLOTTA S.G., MICCOLUPO A., MONTAGNIA C.O., DI MODUGNO G., QUAGLIA N.C. Isolamento, caratterizzazione molecolare e antibiotico resistenza di Campylobacter termofili isolati da bovini e pollame in Puglia. Abstract Book del IV Workshop nazionale Enter-Net (ISSN: 0393-5620) “Diagnostica ed epidemiologia delle zoonosi trasmesse da alimenti”, Roma 25-26 novembre, p. 79

2005 NORMANNO G., FIRINU A., VIRGILIO S., MULA G., DAMBROSIO A., POGGIU A., DE CASTELLI L., MIONI R., SCUOTA S., BOLZONI G., DI GIANNATALE E., SALINETTI A.P., LA SALANDRA G., BARTOLI M., ZUCCON F., PIRINO T., SIAS S., PARISI A., QUAGLIA N.C., CELANO G.V. Coagulase positive staphylococci and Staphylococcus aureus in food products of animal origin marketed in Italy. International Journal of Food Microbiology(ISSN: 0168-1605), 98, pp. 73-79.

2005 DAMBROSIO A., NORMANNO G., QUAGLIA N.C., CELANO G.V., MULA G., SANDULLI S., PARISI A. Presenza di Escherichia coli verocitotossici (VTEC) in latte ovino e caprino prodotto in Puglia. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLIV, pp. 856-859.

2005 DAMBROSIO A., NORMANNO G., QUAGLIA N.C., LIA R., LORUSSO V., GERMINARIO L., LANEVE A., CELANO G.V. Qualità microbiologica e presenza di Anisakis in pesce fresco commercializzato in Puglia. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLIV, pp. 1105-1111.

2005 QUAGLIA N.C., NORMANNO G., DAMBROSIO A., CELANO G.V., PARISI A., FIRINU A., BUONAVOGLIA C. Multiplex – Touchdown PCR Assay for Detection and Genotyping of Helicobacter pylori from Artificially Contaminated Sheep milk. Journal of Food Protection (ISSN: 0362-028X), 68, pp. 2136-2139.

2005 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., PARISI A., GERMINARIO G.L., LORUSSO V., FIRINU A., CELANO G.V. A PCR based survey on the presence of Helicobacter pylori in raw goat milk produced in southern Italy: preliminary results. Atti XIII Convegno Internazionale della Fe.Me.S.Prum, 1-3 settembre 2005, Valenzano (Ba), p. 114. Comunicazione orale

2005 DAMBROSIO A., NORMANNO G., QUAGLIA N.C., VIRGILIO S., MULA G., SANDULLI S., PARISI A., CELANO G.V. Preliminary results on the presence of Escherichia coli O157 and other verocytotoxin-producing Escherichia coli (VTEC) in ovine and goat milk produced in Apulia and Sardinia regions. Atti XIII Convegno Internazionale della Fe.Me.S.Prum, 1-3 settembre 2005, Valenzano (Ba), p. 137

2005 PARISI A., SOTTILI R., PEDARRA C., SCIVITTARO A., QUAGLIA N.C., MERICO T., CELANO G.V., MONTAGNA C.O. Prevalence of Coxiella burnetii in dairy cattle raw milk in apulia region: preliminary investigations. Atti XIII Convegno Internazionale della Fe.Me.S.Prum, 1-3 settembre 2005, Valenzano (Ba), p. 136.

2005 LA SALANDRA G., GOFFREDO E., PEDARRA C., NARDELLA N.C., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., NORMANNO G. Staphylococcus aureus in alimenti di origine animale commercializzati in Puglia: rilievo e caratterizzazione enterotossica. Abstract Book del V Workshop Nazionale ENTER-NET Italia (ISSN: 0393-5620)“Sorveglianza e prevenzione delle infezioni gastroenteriche” Roma, Istituto Superiore di Sanità - Aula "Pocchiari" 1-2 dicembre 2005, p. 47.

2005 NORMANNO G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CORRENTE M., MERICO A., CELANO G.V., Detection of Staphylococcal enterotoxin A from a typical italian cheese by cell culture. 1st International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology, BioMicroWorld-2005, Badajoz, Spain, 15-18 marzo 2005, p. 461.

2005 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., LORUSSO V., CELANO G.V. Detection and molecular characterization of Helicobacter pylori in goat milk product in Italy. Archivos Latinoamericanos de Produccion Animimal (ISSN: 1022-1301) Vol 13 Supl. 1, XIX Reunion ALPA Tampico Mexico 2005, p. 227.

2006 NORMANNO G., PARISI A., ADDANTE N., QUAGLIA N.C., MONTAGNA C., DAMBROSIO A., CHIOCCO D. Vibrio parahaemolyticus, vulnificus and microorganisms of fecal origin in mussels (Mytilus galloprovincialis) sold in the Puglia Region (Italy). International Journal of Food Microbiology (ISSN: 0168-1605), 106, 219-22

2006 CAFARCHIA C., CAMARDA A., ROMITO D., CAMPOLO M., QUAGLIA N.C., TULLIO D., OTRANTO D. Occurence of yeasts in cloacae of migratory birds. Mycopathologia (ISSN: 0301-486X) 161, pp. 229-234.

2006 LA SALANDRA G., GOFFREDO E., PEDARRA C., NARDELLA M.C., PARISI A., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CELANO G.V., NORMANNO G. Occurrence, characterisation and antimicrobial resistance pattern of Staphylococcus aureus strains isolated from dairy products in southern Italy. Clinical Microbiology and Infection (ISSN: 1198:743X) vol. 12, supplement 4, april 2006.

2006 LORUSSO V., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., MERICO A., BATTAFARANO A., GERMINARIO G.I., NORMANNO G., CELANO G.V. Escherichia coli O26 in carne macinata bovina in Puglia. XVI Convegno Nazionale A.I.V.I., (ISSN: 1825-4454) Valenzano, Bari, 22-24 giugno 2006, pp. 105-110.

2006 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., CAROSIELLI L., NORMANNO G., LORUSSO V., CARRABS G., CELANO G.V. Enterobacter sakazakii e qualità microbiologica di latte in polvere formulato per l’infanzia. Atti XVI Convegno Nazionale A.I.V.I. (ISSN: 1825-4454), Valenzano, Bari, 22-24 giugno 2006, pp.127-132. Comunicazione orale.

2006 NORMANNO G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., LORUSSO V., MERICO A., GERMINARIO G.L., ABENANTE R.P., NARCISI D., FIRINU A., CELANO G.V. Detection of staphylococcal enterotoxin A from ricotta cheese by cell culture. Journal of Food Quality (ISSN: 0146-9428), 29, pp. 374-382.

2007 NORMANNO G., LA SALANDRA G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CORRENTE M., PARISI A., SANTAGADA G., FIRINU A., CRISETTI E., CELANO G.V. Occurrence, characterization and antimicrobial resistance of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolated from meat and dairy products. International Journal of Food Microbiology (ISSN: 0168-1605), 115, pp. 290-296.

2007 TATEO A., DE PALO P., QUAGLIA N.C., CENTODUCATI P. Study of the qualitative and chromatic post-thawing aspects of buffalo (Bubalis bubalis) meat. Meat Science (ISSN: 0309-1740), 76, pp. 352-358.

2007 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., PARISI A., FIRINU A., LORUSSO V., CELANO G.V. Survival of Helicobacter pylori in artificially contaminated Ultra High Temperature and pasteurized milk. Food Microbiology (ISSN: 0740-0020), 24, pp. 296-300

 2007 DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., NORMANNO G., LORUSSO V., d’ ANGELLA G., GERMINARIO G.L., ABENANTE R.P., MULA G., CELANO G.V. Qualità commerciale e microbiologica di insaccati a breve stagionatura. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLVI, pp. 422-428.

2007 DAMBROSIO A., LA SALANDRA G., CORRENTE M., QUAGLIA N.C., LORUSSO V., GERMINARLO G.L., MULA G., NORMANNO G., CELANO G.V. Occurence and enterotoxic characterisation of methicillin-resistant Staphylococcus aureus from raw milk in southern Italy. Clinical Microbiology and Infection (ISSN: 1198:743X), vol. 13, issue 1s, aprile 2007, p. s448.

2007 NORMANNO G., CORRENTE M., LA SALANDRA G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., PARISI A. , GRECO G., TOTARO M., VIRGILIO S., CELANO G.V. Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) In Foods Of Animal Origin Product In Italy. International Journal of Food Microbiology (ISSN: 0168-1605), 117, pp. 219-222.

2007 LORUSSO V., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., PARISI A., LA SALANDRA G., NORMANNO G., CELANO G.V. Escherichia coli O26 in carne macinata commercializzata al dettaglio. Abstract Book del VI Workshop Nazionale Enter-net (ISSN: 0393-5620) Italia Sistema di sorveglianza delle infezioni enteriche. Le tossinfezioni alimentari: sorveglianza e controllo. Roma, 17-18 maggio 2007, p. 57.

2007 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., LORUSSO V., MATRELLA R., ERRICO L., CELANO G.V. Presenza di Helicobacter pylori in latte crudo bovino. Atti del XVII Convegno Nazionale A.I.V.I. (ISSN: 1825-4454) Cesenatico 13-14-15 giugno 2007.

2007 NORMANNO G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CORRENTE M., LORUSSO V., SANTAGADA G., LILLO T., MERICO A., LA SALANDRA G. Antibiotico resistenza in stipiti di Staphylococcus aureus isolati da alimenti di origine animale: problematiche di sanità pubblica. Atti del XVII Convegno Nazionale A.I.V.I. (ISSN: 1825-4454) 13-14-15 giugno 2007.

2007 CORRENTE M., NORMANNO G., MARTELLA V., BELLACICCO A., QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., BUONAVOGLIA D., D’ABRAMO M., BUONAVOGLIA C. Comparison of methods for the detection of methicillin resistance in Staphylococcus aureus isolates from food products. Letters in Applied Microbiology (ISSN: 0266-8254), 45, pp. 535-539.

2007 DAMBROSIO A., LORUSSO V., QUAGLIA N.C., PARISI A., LA SALANDRA G., VIRGILIO S., MULA G., LUCIFORA G., CELANO G.V., NORMANNO G. Escherichia coli O26 in minced beef: prevalence, characterization and antimicrobial resistance pattern. International Journal of Food Microbiology (ISSN: 0168-1605), 118, pp. 218-222.

2008 LORUSSO V., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., NORMANNO G., LA SALANDRA G., BASANISI M., LUCIFORA G., CELANO G.V. Presenza di ceppi multidrug resistant di Escherichia coli O26 in carne macinata bovina. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLVII, pp. 7-11

2008 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., PARISI A., PATRONO R., RANIERI G., RELLA A., CELANO G.V. High occurrence of Helicobacter pylori in raw goat, sheep and cow milk inferred by glmM gene: a risk of food-borne infection? International Journal Food Microbiology (ISSN: 0168-1605), 124, pp. 43-47.

2008 IAFFALDANO B., SOTTILI R., QUAGLIA N.C., GERMINARIO G.L., LORUSSO V., ALBERTI F., MONTAGNA C. Variation in casein percentage with reference to contents of somatic cells in milk of cows bred in district of Bari. Rivista dell’Associazione Italiana Veterinari Igienista A.I.V.I. (ISSN: 1974-8620), 4.2/09, pp. 21-24.

2008 CELANO G.V., NORMANNO G., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C. Criteri microbiologici applicabili agli alimenti tra vecchia e nuova normativa-Igiene di processo. Rivista dell’Associazione Italiana Veterinari Igienista A.I.V.I.(ISSN: 1974-8620), vol. 0.1/08, pp. 44-46.

2008 QUARTO , CHIRONNA M., QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A. Principali rischi alimentari di origine virale della regione Puglia. Rivista dell’Associazione Italiana Veterinari Igienisti A.I.V.I. (ISSN: 1974-8620), vol. 0.1/08, pp. 47-49

2009 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., ALBERTI F. RELLA A., TAMBORRINO C., CELANO G.V. Rilievo di Helicobacter pylori da mucosa gastrica di ovini al macello: risultati preliminari. Detection of Helicobacter pylori in gastric mucosa of sheep: preliminary results. Rivista dell’Associazione Italiana Veterinari Igienisti A.I.V.I. (ISSN: 1974-8620), vol. 3.1/09 pp. 47-50. Comunicazione orale XVIII Convegno Nazionale A.I.V.I.

 2009 LORUSSO V., DAMBROSIO , QUAGLIA N. C., PARISI A., LA SALANDRA G., LUCIFORA G., MULAG., VIRGILIO S., CAROSIELLI L., RELLA A., DARIO M., G. NORMANNO. Escherichia coli O26 VTEC in raw water buffalo (Bubalus bubalis) milk product in Italy. Journal of Food Protection (ISSN: 0362- 028X), 72, pp. 1705–1708.

2009 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., NORMANNO G., CELANO G.V. Evaluation of a Nested-PCR assay based on the phosphoglucosamine mutase gene (glmM) for the detection of Helicobacter pylori from raw milk. Food Control (ISSN: 0956-7135), 20, pp. 119-123.

2009 LORUSSO V., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., CELANO G.V., GERMINARIO G.L., LUCIFORA G., LASALANDRA G., NORMANNO G. Duplex PCR per identificare e caratterizzare Escherichia coli O26 VTEC. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLVIII, pp. 44-48.

2009 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., ALBERTI F., NORMANNO G., LORUSSO V., CELANO G.V. Presenza di Helicobacter pylori in mucosa gastrica di ovino. Industrie Alimentari (ISSN: 0019-901X), XLVIII, pp. 56- 60.

2009 PARISI A., NORMANNO G., SUSCA A., MICCOLUPO A., LATORRE L., LA SALANDRA G., QUAGLIA N. C., SANTAGADA G. Amplified fragment length polymorphism for high-resolution typing of from foods and the environment. Clinical Microbiology and Infection (ISSN: 1198- 743X), vol. 15, issue s4, p. s636.

2009 NESTOLA I., RELLA A. QUAGLIA N.C., ALBERTI F., LORUSSO V., TAMBORRINO C., LOIUDICE C., CELANO G.V. Toxoplasmosi: la sicurezza degli alimenti e la comunicazione del rischio. Rivista dell’Associazione Italiana Veterinari Igienisti A.I.V.I. (ISSN: 1974-8620)

 2011 LORUSSO V, DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., PARISI A, LA SALANDRA G, MULA G, VIRGILIO S, LUCIFORA G, DARIO M, NORMANNO G. Development of a Multiplex PCR for rapid detection of verocytotoxin producing Escherichia coli O26 in raw milk and ground beef. Journal of Food Protection, vol. 74 (1); pp. 13-17, ISSN: 0362-028X.

2011 ALBERTI F., QUAGLIA NC., SPREMULLI L.,  DAMBROSIO A.,  TODARO E., TAMBORRINO  , LORUSSO V., CELANO G. V.. Radio-frequency technology for fresh stuffed pasta pasteurization/pre-drying process: preliminary results. Italian Journal of Food Science, 23, SI, pp.146-148.

2012 QUAGLIA N.C., NORMANNO G., MANNO M., LORUSSO V., LAUDADIO V. DARIO M., ANACLERIO D., DAMBROSIO A. La Scapece gallipolina: valutazione igienico-sanitaria e nutrizionale. Eurofishmarket, n.17, pp. 96-104.

2013 DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., SARACINO M., MALCANGI M., MONTAGNA C., QUINTO M., LORUSSO V., NORMANNO G. Microbiological Quality of Burrata Cheese Produced in Puglia Region: Southern Italy. Journal of Food Protection, 76, (11), pp.1981-1984.

2015 BARONE G, STORELLI A, GAROFALO R, BUSCO VP, QUAGLIA N.C., CENTRONE G, STORELLI MM. Assessment of mercury and cadmium via seafood consumption in Italy: estimated dietary intake (EWI) and target hazard quotient (THQ). Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 32(8) pp 1277-86.

2018 IOANNA F., QUAGLIA C., STORELLI M. M., CASTIGLIA D., GOFFREDO E., STORELLI A., DE ROSA M., NORMANNO G., CAPUTI JAMBRENGHI A., DAMBROSIO A. Survival of Escherichia coli O157:H7 during the manufacture and ripening of Cacioricotta goat cheese. Food Microbiology, 70, 200-205. Doi: 10.1016/j.fm.2017.10.005

2018 BARONE G. DAMBROSIO, A., STORELLI A., BUSCO A., IOANNA F., QUAGLIA N. C., GIACOMINELLI-STUFFLER R., STORELLI M. M. Traditional Italian cheeses: trace element levels and estimation of dietary intake. Journal of Food Composition and Analysis 66, 205-211. Doi: 10.1016/j.jfca.2017.12.025

2018 QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A. Helicobacter pylori: a foodborne pathogen?. World Journal Gastroenterology August 21; 24(31): 3472-3487. DOI: 10.3748/wjg.v24.i31.3472

2018 DAMBROSIO A., IOANNA F., STORELLI M.M., CASTIGLIA D., GIANNICO F., COLONNA M. A., DE ROSA M., QUAGLIA N.C. Microbiological quality and safety of cheeses belonging to “Traditional Agri-Food Products” (T.A.P.) produced in Southern Italy.  Journal Food Safety, 38, issue 6, article number e12539. DOI: 10.1111/jfs.12539.

2018 BARONE G., STORELLI A., GAROFALO R., MALLAMACI R., QUAGLIA N.C., STORELLI M.M. PCBs and PCDD/Fs in Bluefin Tuna: Occurrence and Dietary Intake. International Journal of Environmental Research and Public Health 15, 911; doi:103390/ijerph15050911.

2019 BARONE G., STORELLI A., QUAGLIA N.C., DAMBROSIO A., GAROFALO R., CHIUMARULO R., STORELLI M.M. Dioxin and PCB residues in meats from Italy: Consumer dietary exposure. Food and Chemical Toxicology 133, November 2019, Article number 110717; Doi: 10.1016/j.fct.2019.110717.

2019 QUAGLIA N.C., STORELLI M.M., IOANNA F., CELANO G., CELANO G.V., CONVERSANO C., DE ROSA M., DAMBROSIO A. Listeria monocytogenes and enterotoxigenic Staphylococcus aureus in dry fermented sausages belonging to “Traditional Agri-Food Product” produced in Southern Italy. Journal Food Safety 39, Issue 6, 1 December 2019, Article number e12685. Doi: 10.1111/jfs.12685

2020 QUAGLIA N.C., STORELLI M.M., SCARDOCCHIA T., LATTANZI A., CELANO G.V., MONNO R., DAMBROSIO A. Helicobacter pylori: Survival in cultivable and non-cultivable form in artificially contaminated Mytilus galloprovincialis. International Journal of Food Microbiology, 312, Article number 108363. Doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108363.

2020 DI SANTO C., CELANO C., DAMBROSIO A., QUAGLIA N.C., BOZZO G., TRITTO A., CELANO G.V. Food safety in collective catering: Knowledge, attitudes and correct application of GHP/GMP knowledge among foodservice workers. Italian Journal of Food Safety, Volume 9, Issue 4, 201 – 205 Article number 8453. Doi: 10.4081/ijfs.2020.8453

2021 BARONE G., STORELLI A., QUAGLIA N.C., GAROFALO R., MELELEO D., BUSCO A., STORELLI M.M. Trace Metals in Pork Meat Products Marketed in Italy: Occurrence and Health Risk Characterization Biological Trace Element Research Volume 199, Issue 8, 2826 – 2836 Doi: 10.1007/s12011-020-02417-z

2022 Mottola, A., Piredda, R., Catanese, G., Giorelli, F., Cagnazzo, G., Ciccarese, G., Dambrosio, A., Quaglia, N. C., Di Pinto, A. DNA metabarcoding for identification of species used in fish burgers. Italian Journal of Food Safety. Volume 11, Issue 3April 2022 Article number 10412

2023 DAMBROSIO A., CAPUOZZO F., DE PALO P., MOTTOLA A., STORELLI M.M., DE ROSA M., MATRELLA R., QUAGLIA N.C. Behaviour of Escherichia coli O157:H7 in raw and mild pasteurised donkey milk treated with high pressure. International Dairy Journal, Volume 136January 2023 Article number 105486.

Azioni sul documento

pubblicato il 21/07/2017 ultima modifica 01/06/2023