Ricerca

The main research activities are in food production chains. By-products (circular economy), alternative raw materials, and microbial resources are widely utilized in the research. The selection of microbial starters and the optimization of bioprocesses to produce healthy ingredients and foods is one of the main research interests. Also, the microbial ecology and dynamics in spontaneous and selected fermentations as well as the eco-physiology of lactic acid bacteria and investigation of the interaction between diet and human microbiota are key research areas. She is a co-author of 56 publications published in international journals reviewed by ISI (Institute for Scientific Information of Philadelphia, USA), 5 publications published in national journals, and 8 chapters in books. She has an h-Index of 26 (1801 citation). She collaborates with national and international universities research institutes and industries. She is involved in National and International public projects as well as founded by companies. She has the Scientific responsibilities of Public and privately funded projects. Scientific responsibilities of private and public funded projects • Research Project funded by FAVERO s.r.l.: “Impiego di batteri lattici selezionati per la fermentazione di sfarinati di legumi: messa a punto di protocolli biotecnologici per la produzione di lievitati da forno fortificati con sfarinati di leguminose, set-up dei processi fermentativi e ottenimento di ingredienti pre-fermentati per l’industria alimentare” November 2019 – November 2020 (20.000,00 €) • Research Project funded by VALLEFIORITA s.r.l.: “Ottenimento di un protocollo biotecnologico ed una formulazione di snack/barrette salutistici e funzionali” November 2020 – November 2021 (45.000,00 €) • Research Project funded by FIORE di PUGLIA s.r.l.: “Selezione di starter batterici per il miglioramento nutrizionale e funzionale di prodotti da forno: set-up e ottimizzazione su scala industriale di un protocollo biotecnologico per l’utilizzo di materie prime non convenzionali nella produzione di taralli e snack” November 2020 – November 2021 (45.000,00 €) • Research Project funded by CELERY s.r.l.: “Messa a punto di protocolli per l’ottenimento di prodotti yogurt-like vegetali funzionali ” January 2021 – November 2022 (10.000,00 €) • Research Project funded by Ittinsect: “Ottimizzazione di formulazione e protocollo per la sostituzione delle farine di pesce e soia nei mangimi destinati all’industria ittica” May 2022 – May 2023 (20.000,00 €) • Research Project funded by Regione PUGLIA-Progetti di ricerca ed innovazione e interventi a carattere pilota. Can.A.P.A. (40.000,00 €) July 2020 – May 2022 • BIOPAN “Biopreservazione di nuovi lievitati da forno dalle migliorate caratteristiche nutrizionali mediante impiego di sottoprodotti della molitura e substrati vegetali non convenzionali”. Project funded by PON-MISE (245.250,00 €) – April 2020- September 2022 • Horizon Seeds, Cambiare paradigma: insetti allergen-free per uso alimentare, Research Project funded by University of Bari. 2022-2024 • CrickFood. PRIN-2022 – Co-PI and Scientific Responsible for UNIBA • HOLOGRAM: PRIN-2022 PNRR–Scientific Responsible for UNIBA

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published on 19/02/2024 ultima modifica 19/02/2024